Månadsuppdatering Savelend – Månad 1

Sedan en månad tillbaka har vi beslutat oss för att testa på SaveLends egna investeringsplattform. Där kan du som investerare investera i krediter av olika slag – både för företag och privatpersoner, i fastighetsprojekt, och i så kallad ”factoring”. Vi satte in 5 000 kr och ska se hur saldot utvecklas under 1 års tid. Det är nu dags för första månadsuppdateringen av vårt projekt hos SaveLend – häng med!

Så gick första månaden hos SaveLend

Som ni ser i bilden ovan så har vi under denna månad fått se en ränta som gett oss en avkastning på 8,61 kr. Efter att SaveLend dragit av sina egna avgifter samt skatten så är nettoavkastningen för oss 5,59 kr. Det kan verka lågt avkastning men faktum är att många av lånen har löptider på upp till flera månader och i vissa fall år – vilket gör att avkastningen på såhär kort tid i princip är obefintlig.

Avkastning investerat kapital & totalt kapital

SaveLend har ett uttalat avkastningsmål på 7-9% och man har levererat på det sedan man lanserade sin tjänst 2014. Tittar man på de senaste 12 månaderna (Oktober 2021 – Oktober 2022) så har SaveLend haft en avkastning på 8.72% – vilket är imponerande om man tittar på på utvecklingen på OMX30 under samma period (-18.43%).

I din egna portföljvy så redovisar SaveLend både din avkastning på Investerat Kapital – dvs de pengar som du har investerat i krediter m.m och även din totala avkastning på hela ditt innehav på SaveLend – detta för att ge dig en rättvis bild då du väldigt sällan ligger 100% investerad på plattformen.

Fördelningen av krediter

Som vi tidigare har nämnt i vår introduktion av SaveLend så erbjuds du en rad olika investeringsalternativ när du börjar spara pengar hos SaveLend. Vi aktiverade deras ”SmartInvest” som innebär att man automatiserar hela investeringsflödet och låter SaveLend fördela ut ens innehav i olika kreditalternativ – smidigt för dig som vill lägga ner så lite tid som möjligt.

Eftersom vårt innehav i SaveLend är väldigt blygsamt, endast 5 000 kr, och att minsta investeringen i ofta fall är 50 kr så fördelas vårt befintliga innehav inte i allt för många olika krediter. I bilden nedan ser vi att ”Konsumentkrediter” står för drygt 95% av vårt innehav. ”Konsumentkrediter” är lån som ges ut genom deras långivarplattform ”Loanstep”.

Bjud in en vän – Få upp till 600 kr

Förutom avkastningen på dina krediter är det möjligt att tjäna ytterligare pengar genom SaveLend. Sedan en tid tillbaka så erbjuder SaveLend en bonusstege för dig som bjuder in en vän. Efter att vännen du bjuder in fullföljer villkoren så belönas ni enligt följande stege:

  1. Din vän sätter in minst 5 000 kr = Ni får 200 kr vardera
  2. Din vän sätter in minst 10 000 kr = Ni får 400 kr vardera
  3. Din vän sätter in minst 20 000 kr = Ni får 600 kr vardera

Först när din vän har gjort en insättning och investerat hela beloppet med SmartInvest betalas bonusen ut inom tre bankdagar.

Status Savelend

Insatt kapital: 5 000 kr
Depåbalans: 5 005 kr
Investerat kapital: 5 001 kr
Tillgängligt kapital: 4 kr
Avkastning på investerat kapital: 0.17%
Avkastning på totalt kapital: 0.16%

Är ni sugna på att testa SaveLend? Klicka på länken här och få upp till 600 kr i bonus!