5 anledningar till att investera dina pengar

Oavsett om du redan nu är intresserad av att investera dina pengar, exempelvis i fonder eller aktier, eller om du själv inte finner det intressant kan vi redan nu säga en sak; att investera sina pengar är något som alla på något sätt bör hålla på med. Det spelar ingen roll hur mycket pengar man har, vilka erfarenheter eller kunskaper man har, eller hur intresserad man är. Utan snarare så finns det otroligt mycket som talar för att investering av pengar, stora som små summor, kan vara fördelaktigt på väldigt många sätt! 

Investera på det sätt som passar dig 

En stor fördel för dig som vill ta del av alla dessa fördelar som finns med att investera sina pengar är att det idag går att investera på väldigt många olika sätt. Du kan alltså hitta ett sätt att förvalta dina pengar på oavsett förutsättningar, önskemål och intresse. 

För dig som varken har tid, ork eller intresse för att investera dina pengar är köp av aktier eller andra värdepapper inte att rekommendera. Istället kan fonder vara bra, där du även kan få hjälp att hitta passande sådana via ett proffs. Vill du själv satsa på detta och möjliggöra bra avkastning är möjligheterna enorma. 

Du kan exempelvis välja att köpa aktier, investera i värdepapper, köpa råvaror som guld och olja, lägga in en viss del av pengarna i fonder, köpa krypto, och så vidare. Vilket av alla dessa alternativ som kan ge dig bäst förutsättningar att göra bra investeringar har till stor del att göra med tid, intresse, erfarenhet och kunskap. 

Varför investera pengar?

Men varför är det då så fördelaktigt att investera sina pengar? För att göra det så tydligt som möjligt för dig – vilket i sig förmodligen även kommer få dig att förstå varför så många väljer att investera sina pengar – kommer vi här nedan lista de 5 främsta fördelarna med det. Alltså, vi går igenom de 5 främsta anledningarna till varför du bör investera dina pengar!

Du ger pengarna en chans att växa

Den absolut främsta anledningen till att du bör investera dina pengar är att du ger dem en chans att växa. Detta är en av de mest avgörande förutsättningarna för att du på sikt ska kunna utöka ditt kapital och dina tillgångar utan att nödvändigtvis behöva tjäna mer pengar. 

Om du till exempel sparar 10% av din lön varje månad och sätter in i aktier, fonder eller liknande kommer dessa spara kronor inom ett par år med stor sannolikhet att åtminstone ha ökat något i värde. Det speciellt till skillnad från om de bara skulle ligga orörda på ditt sparkonto. 

Där är bland annat den historiska, genomsnittliga avkastningen på ca 10 procent per år vid investering i aktier och fonder ett tydligt bevis på en på sikt bra tillväxt, samt det fenomen som kallas ränta-på-ränta effekten. Det vill säga, där du får avkastning på avkastning. 

Lättare att spara ihop och uppnå större sparmål

I och med att investerade pengar med största sannolikhet kommer att växa, om inte direkt så åtminstone på sikt, kommer ditt investerade kapital bidra till att det blir lättare för dig att spara ihop till en viss summa. Nedan ger vi tydliga exempel på detta. 

Låt säga att du drömmer om att köpa din egen bostad inom 5 år, eller att du vill spara ihop till en bil. Om du bara sparar och lägger undan pengar varje månad kommer det med stor sannolikhet ta väldigt många år innan du uppnår ditt sparmål. Du kommer helt enkelt bara ha möjlighet att få ihop den summa du kan lägga undan, vilken kanske inte är så stor.

Om du istället sparar och lägger undan pengar varje månad som du sen också investerar ger du dessa god chans att växa på egen hand. Du är alltså inte styrd av den specifika summa du kan lägga undan varje månad utan kan istället se tillväxt även på sidan av. Då är chansen större att du uppnår dina sparmål inom din tidsram, samt att du gör det mycket snabbare.

Alla kan investera

Som vi var inne på tidigare finns det idag goda möjligheter för den som vill att hitta en investeringstyp som passar. Det alltså oavsett tid, energi och ork, samt oavsett kunskap, erfarenhet och förutsättningar. Alla kan investera, och de allra flesta kan även få ut positiva effekter av investeringarna.

Om du själv inte känner för att investera dina pengar finns det även mängder av hjälp du kan få för att lyckas. Anlita dig av ett proffs eller vänd dig till de olika tjänsterna som erbjuds inom sektorn på marknaden. Med alla de redskap, verktyg och hjälpmedel, samt med alla den information som finns tillgänglig finns det idag inga ursäkter till att ”inte investera”. 

Advisa

Advisa

  • Endast 1 UC
  • Jämför långivare
  • Snabbt besked
  • Grymma villkor
Ett lån om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 145 kr (snitt 1012 kr per månad). Effektiv årsränta: 47,64%. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 39,60%. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr. Läs mer

Se investeringen som en pensionsförsäkring

Att många väljer att investera sina pengar för att inom loppet av 5-10 år kunna använda dessa är vanligt. Något som däremot också är vanligt, och som kan ge bättre tillgångar på sikt, är om du investerar väldigt långsiktigt. Där har vi såklart olika förutsättningar, men om du åtminstone kan spara en del av dina investeringar till sen kan det göra skillnad.

Vad syftar vi då på? Jo, om man investerar långsiktigt samtidigt som man fortsätter att spara och lägga undan kommer man vid pensionsåldern ha ett rejält kapital att använda sig av. Dessa investeringar kan såklart användas vid andra situationer i livet. Men att ha en buffert utöver sin pension kommer inte bara skapa trygghet utan även skapa möjligheter framöver.

Det är aldrig för sent att spara och investera

Värt att nämna att det här med att investera sina pengar aldrig är något som är för sent att börja med. Trots att du kanske inte haft föräldrar som lagt undan och investerat pengar åt dig sen barnsben, trots att du kanske inte började spara och investera redan när du var tonåring eller ung vuxen innebär det inte att det är för sent för dig att börja nu. 

Det är nämligen aldrig för sent att börja investera. Marknaden ökar hela tiden i värde, och trots att olika aktier, fonder och andra liknande värdepapper och investeringsformat svänger upp och ner finns det bevis för att avkastningen på sikt kan bli mycket bra. Att ta tag i investerandet idag är bättre än att aldrig ta tag i det. Och som sagt, alla kan investera!

Viverra vitae congue eu consequat ac felis donec et odio. Proin sed libero enim sed faucibus turpis in.
Rhoncus aenean vel elit scelerisque. Fermentum iaculis eu non diam.

Alex Ti

Chief Product Officer at ....