Investera i P2P

Att investera i P2P lån är mycket enkelt och ett sätt att diversifiera sin investeringsportfölj. Avkastningen kan beräknas till 5 – 10 % beroende på låneform och risknivå.

Savelend

Savelend

Courtage

0 SEK

Insättningsgaranti

Ja & Nej

Minsta investering

50 SEK

Uttagsavgift

0 SEK

Kostnad öppna konto

0 SEK

Nordnet

Nordnet

Courtage

Fr. 0 SEK

Insättningsgaranti

Ja

Minsta investering

0 SEK

Uttagsavgift

0 SEK

Kostnad öppna konto

0 SEK

  • Premium
  • Resekort

Avanza Bank

Avanza Bank

Courtage

0-99 SEK

Insättningsgaranti

Ja

Minsta investering

0 SEK

Uttagsavgift

0 SEK

Kostnad öppna konto

0 SEK

  • Bensinkort
  • Poäng
Visa fler

Vad är P2P lån?

P2P lån innebär att privatpersoner lånar ut pengar till andra privatpersoner. Detta sker via så kallade P2P-plattformar som möjliggör anonymitet och säkerhet mellan parterna. 

Låntagaren skickar in låneansökning via hemsidan och får svar om lånet beviljas eller inte. Efter att pengarna betalats ut sker betalning av ränta och amortering löpande varje månad. Utifrån detta perspektiv finns alltså inte någon skillnad mot att teckna ett lån hos en bank. 

Företaget bakom P2P-plattformen sköter all administration kring lånen. De tar exempelvis emot låneansökningar, gör kreditbedömningar samt skickar betalningsavier och påminnelser. Det är även till detta företag som låntagaren betalar in sina månadsbetalningar. 

Investeraren ser presentationer av olika lån på plattformen och väljer sedan var investering önskas ske. Det vanligaste är att investeringen fördelas över flera olika lån, exempelvis 100 kronor i 10 olika lån. De flesta P2P-plattformar erbjuder även ”Autoinvestering” vilket innebär att investerat kapital automatiskt fördelas på flera olika lån samt att amorterings- och ränteinbetalningar återinvesteras.

Fördelar med P2P

Fast avkastning genom att investera ilån

En investering i P2P lån innebär en fast avkastning på investerat kapital. Det enda som kan ändra på avkastningen är en förändrad styrränta. Det är alltså lätt att beräkna avkastningen och ställa nivån mot andra alternativ.  

Diversifiering mot börsen 

Riskspridning är A och O för en långsiktig investeringsportfölj. Det handlar inte enbart om att ha olika aktier/fonder i portföljen utan även att bredda innehavet genom att investera i P2P, guld, fastigheter m.m. 

Räntejusterat

En höjd ränta brukar innebära ett sämre börsklimat. Det blir dyrare för företagen att låna samtidigt som konsumenterna får mindre att röra sig med i vardagen. En höjd ränta innebär även att obligationsmarknaden går ner. 

En investering i P2P-lån kommer däremot att ge en högre avkastning vid höjd ränta. De allra flesta P2P lån har nämligen rörlig ränta som höjs vid höjningar av styrräntan. Det är därmed en fördel att investera i P2P-lån vid en tro på en kraftigt ökad inflation. 

Investera i P2P lån – Så fungerar det

1. Låneansökan kommer in

P2P-företaget tar emot låneansökningar, genomför kreditbedömning och avgör vilken ränta som personen behöver betala. 

2. Presentation och investering

Lånen presenteras på låneplattformen varpå investerare kan välja att delfinansiera dessa. Total anonymitet finns mellan parterna vilket innebär att det aldrig framgår namn på låntagaren eller investeraren. Det som presenteras är istället belopp, amorteringstid, ränta och risknivå. 

3. Administration 

De företag som driver P2P-plattformar agerar mellanhand mellan investerare och låntagare. De tar därmed ansvar för all administration kring lånen och ser till att investeringar kan ske säkert och enkelt och med anonymitet mellan parterna. För detta arbete tas en avgift från den ränta som låntagaren betalar månadsvis. 

4. Andrahandsmarknaden

Vissa P2P-plattformar har en andrahandsmarknad. Där kan enstaka lån, eller hela portföljer, köpas och säljas. Värdet beräknas primärt utifrån kvarvarande belopp som låntagaren förväntas betala i ränta och amortering samt dess resterande löptid. 

5. Återbetalning och återinvestering

Varje månad betalar låntagaren amortering och ränta vilket därmed kommer in på investerarens konto. Summan kan antingen tas ut till ett bankkonto, återinvesteras manuellt eller återinvesteras automatiskt. 

Risker med att investera i P2P

Det finns primärt två risker vid investering i P2P, att lånet inte återbetalas samt att låneplattformen går i konkurs. Men det finns även funktioner som minskar dessa risker. 

1. Lånet återbetalas inte 

Den primära risken med P2P-lån är att låntagaren inte betalar ränta och amorteringar enligt gällande villkor. I detta fall uppstår en kreditförlust hos investeraren. 

Minskad risk med:

Genom att investera i flera olika lån skapas en diversifierad portfölj. Skulle ett av dessa inte återbetalas påverkas portföljens värde inte speciellt mycket. 

Flera låneplattformar har även en kreditförlustfond som ersätter eventuella kreditförluster hos långivarna. Det brukar i detta fall krävas att investering skett via deras automatiska riskfördelningstjänst.

2. Låneplattformen går i konkurs

Insatt kapital på dessa plattformar omfattas inte av statlig insättningsgaranti. Skulle företaget som driver plattformen gå i konkurs kan därmed insatt kapital förloras. 

Minskad risk med:

Genom flera säkerhetsfunktioner minskar P2P-plattformarna risken som uppstår vid konkurs. För det första kan klientmedel hållas på separata konton från företagets kapital. Därmed har inte företaget tillgång till dem vid en eventuell konkurs. 

För det andra kan de ha en ”Back-Up Provider”. Det är ett stort kreditföretag som är juridiskt bunden att ta över verksamhet, kunderna och låneadministrationen vid en konkurssituation. 

Att investera i P2P lån innebär därmed en god avkastning i förhållande till dess risk. Genom att primärt välja plattformar som har kreditförlustfond och Back Up Provider minskas risken betydligt.

Investera i P2P lån hos…

I Sverige är P2P lån relativt vanligt vilket innebär att det finns flera plattformar att välja på. I grunden erbjuder de samma funktion men de skiljer sig bland annat åt gällande låneformer, förväntad avkastning och risk. 

Savelend

Savelend erbjuder ett mycket brett utbud av lån att investera i, exempelvis privatlån, fakturaköp, företagskrediter och andra krediter. Det gör att en diversifierad låneportfölj kan skapas med exponering mot olika marknader. 

Det är möjligt att göra enstaka insättningar eller automatiska månadsinsättningar. Riskspridning sker enklast via deras egna standardinställningar men det går även att välja lånen manuellt. Det är även möjligt att köpa/sälja lån på andrahandsmarknaden. 

Läs mer om när vi testar på att investera hos Savelend.

Lunar

År 2021 köpte finansbolaget Lunar upp P2P-plattformen Lendify vilket innebar att varumärket ändrades på denna tjänst. Många förknippar däremot fortfarande låneverksamheten till varumärket Lendify.

Hos Lunar går det att investera i P2P-lån (privatlån) med löptid på 1 till 15 år. Det innebär något lägre avkastning än hos de plattformar som erbjuder flera olika lån och krediter. I en jämförelse, genomförd av Placeringsguiden 2022, presenterades att Lunar hade en genomsnittlig årlig avkastningen efter avgifter på 3,6 %. 

Investering kan antingen ske manuellt eller via deras tjänst ”Autoinvest”. Vid investering genom Autoinvest fördelas kapitalet automatiskt på flera olika lån och dessutom omfattas investeringarna av deras kreditförlustfond. I likhet med andra plattformar erbjuds även en andrahandsmarknad. 

Brocc

”För närvarande är produkten stängd för nya investeringar”

Eftersom Brocc inte accepterar fler investeringar ges rekommendationen att investera i P2P-lån hos någon av de övriga aktörerna. 

Bäst i Test av P2P-aktörer

När Placeringsguiden genomförde en grundlig jämförelse av svenska P2P-lån, år 2022, gavs ”Bäst i Test” till Savelend. Detta med en genomsnittlig avkastning per år på 7,2 %. Visserligen hade Brocc något högre genomsnittlig avkastning men SaveLend erbjöd en lägre risk genom att ha ett brett utbud av krediter samt kortare löptider. 

Savelend sammantaget bäst, tack vare bredast bas för avkastningen och korta löptider för lånen. Att det inte bara handlar om privatlån och konsumentkrediter ser vi som positivt i riskspridningssyfte. /Placeringsguiden Maj 2022

Vanliga frågor & svar

Hur fungerar P2P?

Hur säkert är det att investera i P2P?

Vad kan jag investera mina pengar i?

Vad är viktigt att tänka på då jag investerar mina pengar?