Investera i fonder

Lär dig investera i fonder med vår guide!

Savelend

Savelend

Courtage

0 SEK

Insättningsgaranti

Ja & Nej

Minsta investering

50 SEK

Uttagsavgift

0 SEK

Kostnad öppna konto

0 SEK

Nordnet

Nordnet

Courtage

Fr. 0 SEK

Insättningsgaranti

Ja

Minsta investering

0 SEK

Uttagsavgift

0 SEK

Kostnad öppna konto

0 SEK

  • Premium
  • Resekort

Avanza Bank

Avanza Bank

Courtage

0-99 SEK

Insättningsgaranti

Ja

Minsta investering

0 SEK

Uttagsavgift

0 SEK

Kostnad öppna konto

0 SEK

  • Bensinkort
  • Poäng
Visa fler

Så kan du börja investera i fonder

Om du vill investera dina pengar lite mer långsiktigt, eller om du vill investera dina pengar men inte känner att du själv har särskilt mycket vare sig tid eller intresse för det kan det vara smart att investera i fonder. När man investerar i fonder innebär det att man investerar i en samling av flera värdepapper, där du som köpare alltså köper andelar i den specifika fonden. 

Beroende på vilken fond det rör sig om kan dessa värdepapper variera. Värt att nämna är att olika fonder därmed även ger olika avkastning och kan därför passa bättre eller sämre för en viss investerare. Nedan går vi igenom allt du bör veta om innan du investerar i en fond!

Vad är en fond?

Som vi var inne på lite grann precis är en fond en samling av olika värdepapper, som exempelvis kan bestå av en samling av olika aktier eller obligationer. Olika fonder är ofta också inriktade på olika sektorer eller områden, så som teknik, samhälle eller en viss bransch. 

Vilka olika värdepapper en viss fond ska bestå av bestäms av det som kallas för fondbolag. Alla fonder som finns att investera i på marknaden har förvaltats av ett fondbolag, som alltså i sin tur bestämt vilka värdepapper fonden ska investera i. Denna förvaltning kan vara aktiv eller passiv, vilket i sig även är det som till stor del påverkar fondbolagets avgift.

Skillnad mellan att investera i aktier och fonder?

Nu finns det säkert en hel del där ute som ställer sig frågan om vad skillnaden mellan att investera i aktier och fonder är. Faktum är att den skillnaden är rätt stor. När du investerar i en aktie innebär det att du köper in dig och blir delägare i ett specifikt bolag, medan du vid investering i fonder köper in dig och blir delägare i en samling av olika bolag eller liknande. 

Hur kan man investera i en fond?

När du investerar i en fond innebär det alltså att du köper andelar i en viss samling av olika värdepapper. Där är du, tillsammans med andra fondägare, delägare. Idag finns det mängder av sätt att gå tillväga på då man vill investera och bli delägare i en fond. Där kan du välja sätt beroende på kunskap, erfarenhet, tid, önskemål och förutsättningar.

Det första du måste göra är dock att välja vilken fond du ska investera i. Även här är det viktigt att du gör ditt val baserat på ett gäng olika faktorer, inte minst spartid och risknivå. När du väl hittat en fond som du gillar och som du känner passar dig kan du gå vidare med att se över vilka alternativ du har när det kommer till att investera i fonden. 

Så investerar du i en fond

De vanligaste alternativen du har att välja mellan när det kommer till att investera i en fond är att:

  • Besöka ditt bankkontor och gå direkt via dem
  • Köpa fonden direkt via ett fondbolag
  • Handla via ett ”fondtorg” eller en nätmäklare 

 

Avgifter fonder

Något som du som har tänkt investera i en eller flera fonder bör vara medveten om är att det inte (åtminstone väldigt sällan) är helt gratis att göra en sådan investering. Det är nämligen väldigt vanligt att fondbolaget som förvaltat fonden tar ut en viss avgift av dig som väljer att investera i den. 

Denna avgift måste fondbolaget helt enkelt ta ut för att det ska vara lönt för dem att göra jobbet. Beroende på vilken fond det gäller kan både avgiften i sig och avgiftstypen variera – köpavgift, säljavgift, förvaltningsavgift och prestationsbaserad avgift. 

Somliga fondbolag tar bara ut en av dessa avgifter, medan andra kanske tar ut alla eller en viss kombination av de olika avgifterna. Den avgift som en fond tar sammanfattas dock alltid i procent. En grundregel är att ju mer aktivt fonden förvaltas desto högre är avgiften, medan en passiv fondförvaltning ofta innebär låg avgift. Det är inte helt ovanligt att populära fonder tar ut högre avgifter än mindre populära alternativ, och så vidare.

Sälja en fond

Om du har valt att investera i en fond kommer det någon gång vara läge att sälja den, eller åtminstone vissa andelar. Att sälja en fond är precis lika enkelt som att köpa en fond. Har du köpt fonden via ditt bankkontor kommer du även sälja den via dem, och har du köpt fonden via en nätmäklare eller ett ”fondtorg” säljer du den där. 

En sak som kan vara bra att tänka på är att många fonder är framtagna för att ge bra och stadiga investeringar på lång sikt. Detta innebär dock inte att du aldrig bör sälja fonden. För precis som exempelvis investeringar i aktier kan fonder gå både upp och ner i värde. Detta är såklart något du bör tänka på både när du ska köpa och sälja en fond. 

Skatt fonder

Något du bör vara medveten om innan du bestämmer dig för att sälja delar av eller hela den fond du investerat i är att du i vissa fall kan behöva betala skatt på den vinst du gjort. Detta då både vinster och förluster från dina affärer rapporteras till Skatteverket via fondbolaget, ett resultat som i sin tur trycks och redovisas på din deklaration. 

Har du gjort en förlust på dina investeringar kan du ha möjligheten att göra en så kallad kvittning, det åtminstone för en viss procent av beloppet du förlorade. Har du istället gjort en vinst kommer du med största sannolikhet behöva skatta på en viss procent av den. Här kan du läsa med om vad som gäller om fonder och skatt.